Monday, July 27, 2015

========================= RESEPI KUEY TEOW KUNGFU =========================

Bahan-bahan:
1oo g kuey teow
1 biji telur saiz besar
Sedikit lada sulah
(Pecahkan telur, kacau dgn lada sulah & celupkan kueh teow. Pastu goreng atas kuali, mcm telur dadar. Dah siap angkat dan letak atas pinggan)
Untuk kuahnya:
Isi ayam secukupnya
Daging batang pinang secukupnya
Udang secukupnya
Sotong secukupnya
Sayur-sayuran ( karot, kobis bunga, pak choi, kailan, cendawan tiram dll )
2 ulas bawang putih
2-3 sudu makan sos tiram ( saya campur sos tiram dengan 1 sudu kicap manis )
1 sudu tepung jagung ( campur dengan sedikit air )
2 cawan air stok udang ( kulit/kepala udang ditumbuk, campur air dan ambil stoknya )
3 -4 biji cili padi ( diketuk atau ditumbuk)
minyak secukupnya untuk menumis
sedikit garam
**************************************************************
Cara penyediaan
1. Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan daging dan isi ayam. Masak sehingga daging atau ayam agak empuk baru masukkan sos tiram, air rebusan udang, lada sulah dan bancuhan tepung jagung.
2. Bila mendidih masukkan sayur-sayuran, seafood, cili padi, lada sulah.
3. Bila sayur layu, sesuaikan rasa ( kalau dah masin tak perlu letak garam ) dan tuangkan kuah keatas kuey teow yang telah digoreng dengan telur tadi….
4. Hidangkan dengan cili jeruk atau kicap cuka bercili.

#fromChefWan

No comments:

Post a Comment